Filmpjes

 

Van Bilzen! Alstublieft zeg, het staat in koeien van de letters op deze website. En ja, Bart komt uit Bilzen. En uit Sint-Truiden, zijn geboorteplaats. Maar nu woont hij, samen met een hoop andere koeien pardon mensen, in Brussel. En waar hij straks uitspookt, mag Joost weten. Trouwens, wie is die Joost? En vooral, wáár is Joost? Want wij zijn niet de enigen die hem wat willen vragen. Niemand weet het. Behalve Joost. En die is spoorloos. Zo kennen we hem.

Maar genoeg over Joost, het gaat hier over Bart. Die stond niet zijn hele leven op de planken. Nee, nadat hij aan de Vrije Universiteit Brussel afstudeerde in communicatiewetenschappen, verdiende hij strepen als copywriter en freelancete hij als tekstschrijver voor televisie. Tot opeens de goddelijke of, voor de ongelovige honden, een volledig door natuurwetten te verklaren bliksem insloeg: Bart schreef een eerste theatertekst voor zichzelf, "Roem & Glorie".

Tegelijk begon hij ook theatercursussen te volgen, want wat ben je met een theatertekst of -idee als je hem niet wilt of kunt spelen? Niet bijster veel, inderdaad, dat hebt u goed geraden. Dus dank u Marc Bober, dank u Dirk Opstaele, dank u Pascale Pringels, Jan Ruts, Tom Roos, Bart Walter en we vergeten zeker een paar mensen, voor al die nuttige en inspirerende lessen in acteren, bewegingstheater, mime, clownerie, de hele zwik.

Op dit ogenblik is Bart vast weer aan een nieuwe solo toe, wat moet hij anders? Kijk het maar na op deze website. En toegegeven, af en toe laat hij zich graag gebruiken als acteur of voor een regie, maar het liefst van al creëert en speelt hij toch zijn eigen materiaal.

"Ben je dan een standup comedian?" is de tot treurens toe gehoorde vraag. Ja en nee. Bart staat wel recht tijdens zijn optredens en een boel mensen vinden de man om één of andere reden grappig, maar daar houdt de vergelijking met het genre wel ongeveer op. Zonder daarom een fysiek beest te zijn - naar een dubbele salto of eindeloze reeks radslagen is het ver zoeken in zijn shows - laat Bart zich graag inspireren door cabaret, bewegingstheater en clownerie.

Alsof dat niet volstaat, zijn Barts voorstellingen ook nog eens behoorlijk muzikaal geworden. Vooral de samenwerking met muzikale duizendpoot MARC GAIJ leverde intussen een reeks liedjes op, en zowaar enkele muziekvideo’s. Sla de rubriek “filmpjes” er maar eens op na hier, dan zult u vaststellen dat wij echt niet uit onze nek staan te kletsen.

Verder worden Barts performances nogal gekenmerkt door een hoop zelfspot, nu en dan een typetje, absurditeit, kinderlijke emoties en her en der wat zweetsporen. Zijn helden? Onder andere Toon Hermans, Urbanus, Hans Teeuwen en Kommilfoo.

Kunnen we daar nog wat aan toevoegen? O ja, zeker. Absoluut. Véél. Maar dat gaan we niet doen. Kom eens naar Van Bilzen kijken verdorie, of beter nog, boek hem. Want als we één goede raad mogen geven: weet hem te vinden voordat hij u weet te vinden. Het spaart iedereen een hoop tijd.

(foto Tamara O. Pepermans)